Без фатални трудови злополуки в Монтана през 2022 г.

  24 Януари 2023, 17:52     

Средно по пет нарушения са констатирали инспекторите по труда при направените  над 1 000 проверки в Монтанско. Почти всеки работен ден инспекторите са съставяли  акт за нарушение, като наложените  глоби  са за близо 300 000 лв. 

 

Димитър Петров, директор на ДИТ-Монтана 

„За 22 г. нямаме информация за тежки трудови злополуки. Нямаме информация за тежки трудови злополуки, свързани с травматични или трудови процеси. Има инциденти , които са свързани със здравословни проблеми, т. е. човекът е починал на работното място по здр. причини, но нямаме смъртна трудова злополука, нещата не стават по-зле, стават по –добре”.

 

 

Сред добрите постижения за спазване правата на работещите са регистрираните в област Монтана 16 000 еднодневни трудови договора, предимно на заети в селското стопанство и услугите. От въвеждането на тази форма на заетост преди 7 години, еднодневните договори в региона са нараснали  10 пъти.  

Тази година институцията ще насочи усилията си и към установяване и контрол на работодатели въвели дистанционна работа. Ще се проверява как се възлагат задачи, как се отчита работното време и заплащането на труда, включително в почивни дни или на официални празници. Целта е да се защитят правата на работниците. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите