Бейби бум в Монтана - над 50 бебета се родиха от началото на годината

  22 Януари 2024, 15:12     

Верен на традицията екипът на отделението по неонатология анализира резултатите от работата си за изтеклата година в първите дни на януари. Наред с добрите новини статистиката показва и проблеми.

Д-р  Антоанета Блажева, н-к на отделение по неонатология в Монтана
Средно на ден се раждат по две, имаме и по четири имаше един ден когато се родиха 12. Недоносени са  11 % , около килограм, няма толкова малки.  Запазват се заболяванията – инфекции и болести на дихателните органи, 58 процента са оперативните раждания, на това пък е добре защото няма  деца родени в депресивно състояние, няма неврологични последици.  Непълнолетните и малолетни майки също са проблем - 26 са под 16 години, 25 до 18 години или 51 за цялата година.

Проблем с младите майки е нежеланието им да контролират бременността си, а това често уврежда плода.

Д-р  Антоанета Блажева, н-к на отделение по неонатология в Монтана
Има деца с проблеми,  недоносени, с инфекции , отново за пореден път родилки нелекувани, с доказана инфекция и отказано лечение с антибиотик, дали от личен лекар или от гинеколог, защото малко антибиотици вредят на плода и се знаят кои са. Сега се лекуват децата, което може да се избегне ако е лекувана майката.

Три деца са починали миналата година. Те са били родени на друго място и след това са преместени в отделението в Монтана.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите