България няма да праща войници - ще обучаваме санитари

  29 Юни 2023, 17:35     


България няма да праща жива сила в Украйна, но ще обучаваме украински санитари за срок от 1 година. Това обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване днес в парламента, по настояване на БСП. Министърът каза също, че ще се включим в инициативата за изработване на 1 млн. боеприпаси. 

Борислав Гуцанов, депутат от БСП
"Инициативата, към която се включваме за един милион снаряди. Какво ще даваме, кога ще го даваме? Ще пращаме ли жива сила, както в едно интервю излезе, че ще се обучавам санитари и медици, на следващия ден излезе, че украински ще се обучават. Вие не сте министър на отбраната, вие сте министър на войната". 

Тодор Тагарев, министър на отбраната 
" От началото на тази година, ЕС предприе действия, които да доставят артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна, както и възстановяване на изразходваните наличности в складовете на държавите членки. Предприетите действия се реализират в три направления.  Незабавен трансфер на боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси калибър 155 мм. В това направление България няма да вземе участие. Второто е реализиране на съвместна поръчка към индустрията, чрез директно възлагане и водещ орган Европейската агенция по отбрана, МО не участва и в това направление, тъй като не разполага с артилериски боеприпаси 155 мм, но не изключваме да ни възложат изработването на такива боеприпаси". 

Тагарев посочи, че предишното Народно събрание е приело решение да бъде предоставена помощ на Украйна, и според точка 4 от това решение разрешава пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на страната.
Дебатът прерасна спор и доведе до напрежение. 

Георги Свиленски, депутат от БСП 
"Не, няма да закриваме заседанието. Българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици и българските управляващи министри. Няма какво да крием, нас не ни е срам да чуем истината".

Йордан Иванов, депутат от ПП - ДБ  
"Г-н Свиленски, БСП не са подписвали износ на оръжие за Украйна, а г-жа "Нито патрон" износ за държави, които помагаха на Украйна и изнасяха оръжия и иронията е, че го правеше именно лидера на БСП с подкрепата на Украйна срещу Русия". 

Вълнение сред депутатите предизвика и предишна длъжност на Тодор Тагарев.  В  периода от 2005 до 2015 той е бил съветник в Министерството на отбраната в Украйна. 

 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите