"Абсолютно съвпадение": Борисов отрече натиск за смяната на външния министър

  17 Април 2024, 14:19     

Поисканата от служебния премиер рокада във външно министерство, инициирана от думи на Борисов и днес бе водеща тема за коментари в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ определи искането на Главчев като съвпадение.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Абсолютно съвпадение! И в мотивите, които е описал е много ясно.

Борисов обясни и причините, поради които сам е искал външният министър да бъде сменен.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Защото последните 9 месеца - десет, на това управление, ГЕРБ е носел 100% цялата отговорност за външната политика на държавата. Ярко политическо лице като Мария Габриел оглавяваше външно министерство, аз оглавявам външната комисия. Искам доктрината, идеологията, това, което ние сме се борили с колегите от другите партии през тези 9-10 месеца да бъде продължено. И затова казах че: за отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото не мога да кажа, че ген. Запрянов не е водещ наш експерт. За нищо останало не искам да нося отговорност. 

Борисов призова доскорошните си коалиционни партньори да поемат отговорност за преправената конституция и последствията от това.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Философията на тази конституция беше направена така, че трите партии в този блок 167 депутати – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - да носят отговорност, след като се премести тежестта за избора на служебно правителство от президентската институция в парламента. Нека бъдат любезни – и колегата Петков, и Христо Иванов, и Делян Пеевски, да не се махат толкова лесно и да казват, че нямат отговорност от това, което сътворихме. 

Борисов бе категоричен, че политическата отговорност за служебното правителство носи парламента.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ
Аз искам парламента да бъде на своята висота. И външната политика, евроатлантическата политика да бъде гарантирана. Ако назначат Митов ще кажа ГЕРБ носиме отговорност и за външната политика. В момента мога да кажа, че носиме отговорност и ще защитиме всичко, което е свързано с подкрепата на Украйна, с модернизацията на българската армия, за министерството на отбраната.

По повод исканата вчера от служебния премиер смяна и на земеделския министър, Борисов заяви лаконично, че с Кирил Вътев са в много добри отношения.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите