138 години Съединение - редица инициативи в цялата страна

  06 Септември 2023, 20:15     

България отбелязва 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В почти цялата страна бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, взели участие в знаковата дата 6 - ти септември и събитията случили се през 1885 година. В София премиерът акад. Николай Денков взе участие в официалната церемония, която се проведе пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

Акад. Николай Денков, премиер на България
„Днес е празник, с който всички можем да се гордеем. От една страна Съединението отразява исторически акт, който променя съдбата на България, а от друга - е символ, който показва от какво има нужда българското общество, ако иска да се развива".

Премиерът посочи няколко исторически урока от това знаково събитие, които трябва да помним и използваме, ако искаме страната ни да върви напред.

Акад. Николай Денков, премиер на България 
"Най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин с правилната дипломация и съюзници, но дори и тогава може да се наложи да защитаваме с кръв успехите си. Народът ни трябва да гледа своите идеали и интереси и да не се подчинява на чуждите“. 


В Монтана десетки граждани се събраха на централния площад в града в деня на  Съединението както е било преди 138 години.  Тогава в  Кутловица е проведен митинг в защита на Съединението на княжество България и Източна Румелия. Изпратена е телеграма в в подкрепа на княз Александър Батенберг и правителството, Съставен е комитет за събиране на помощи. В словото си кметът Златко Живков припомни историческото събитие и значението му за българската държава. Стотици жители и гости на Видин се събраха тази сутрин пред паметника на Скърбящия войн за да отдадат почит към падналите по времето на сръбско - българската война.  В словото си кметът д-р Цветан Ценков отбеляза, че Паметникът на Скърбящия воин е единственият може би в света паметник на падналия войник, който не се радва на победата, а скърби за загиналите. А заради опустошителните наводнения по южното ни черноморие десетки общини отмениха празничните си програми в знак за съпричастност. Същото направи и община Пловдив, където традиционно именно там е кулминацията на честванията.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите