141 години свобода

  09 Ноември 2018, 19:53     0

Тъжествено Враца отбеляза днес 141 години от своето освобождение. Стотици хора на различна възраст се събраха пред паметника на Вестителя на свободата, за да почетат паметта на загиналите войни. Родолюбието и гордосттасе виждаше в очите и на най-малките, и на възрастните, изминали стръмния път до върха, от който е оповестена свободата на града. Звукът на тръбата и празничният камбанен звън върнаха множеството назад във времето, към онзи паметен момент.

Стотици бяха днес врачаните, възползвали се от слънчевия предиобед, за да се изкачат до паметника на Вестителя на свободата на хълма Калето и да почетат паметта на загиналите войни за освобождението на града. Програмата започна с изпълнение на Вазовото стихотворение “Аз съм българче”.
В програмата със свои изпълнения се включи духовият оркестър при Читалище “Развитие”. Актьори от Врачанския театър припомниха знаковото влизане в града на руските войни и оповестяването на свободата.
Приветствие по повод 141-вата годишнина от освобождението на Враца отправи зам.-кметът Петя Долапчиева.
Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията. В обръщението си към гражданите митрополитът подчерта, че на този ден трябва да се отнасяме с благодарност.
В знак на признателност пред паметника на Вестителя на свободата и пред паметните плочи на загиналите руски войни бяха поднесени венци и цветя. Какво накара едно врачанско семейство да извърви стръмния път до местността Калето на днешния паметен ден?
Най-малките също знаеха какво се отбелязва днес.