Над 6 хил. тона фалшиво сирене с гума и влагозадържатели са изяли българите само за първото полугодие на тази година. Това показва проучване на Министерството на земеделието и храните. Най-голямо количество е произведено през март — над един тон, като подобен резултат е отчетен и през юли. Според данни на ведомството, тези продукти се предлагат основно в ресторанти, хотели, баничарници и заведения, предлагащи ол инклузив изхранване. Поскъпването на палмовото масло пък е накарало нелоялните търговци да добавят вода, гума и вещества, които задържат влагата, в опит да намалят разходите. За миналата година Министерството на земеделието и храните отчита, че потребителите са изяли над 13 хил. тона от имитиращите продукти. Освен фалшивото, се наблюдава и спад в производството на истинско краве сирене с 320 тона спрямо януари - юни 2024 г. За този период в България са произведени малко над 36 хил. тона сирене. Въпреки това, добивът на прясно мляко нараства и за тази година се очаква да достигне 370 млн. литра.

