"Земята на Ботев": Националната художествена изложба

  27 Май 2024, 14:12     

Националната художествена изложба „Земята на Ботев“ 2024 за съвременна живопис, графика, скулптура и приложни изкуства беше организира за поредна година във Враца. В нея имаха възможност да вземат участие всички художници от България с живописни, графични, скулптурни и приложни творби, посветени на Ботевия подвиг, както и творби, посветени на съвременното развитие на България. Най-добрите бяха определени от жури.

Цено Ценов – скулптор
„Моите творби са на Ботева тема – за кораба „Радецки” и „Щабът” – психологически личи, че сме готови на всичко. Втората е на Вола. Ботев е прострелян внезапно и те са в паника. Има психологически момент в двете работи. Другата е камък, гранит – любим материал. Нито темата е важна, формата, формата в изкуството.

Йоана Кемилева – приложно изкуство
„Ние като художници от по-зрялото поколение сме стреляни зайци. Работим – „Залудо работи, залудо не стой”. Обичаме изкуството и друго не можем да правим. Любовта към изкуството и посветеността не може да се обясни.”

Жанет Левордашка – приложно изкуство
„Наградата за мен е стимул за нова творческа работа в бъдеще. Моите творби са „Цъвтеж”, „Челно и бяло” и копринената работа – коприна върху рамка”.

Парични награди и почетен диплом получиха авторите, като наградите от Община Враца бяха за скулптура, живопис, графика и приложно изкуство.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите