Задачите на кабинет „Донев – 2“ - подготовка за вота с промените в Изборния закон

  03 Февруари 2023, 19:04     

Задачите и приоритетите на новото служебно правителство представи днес държавният глава Румен Радев. В приветственото си слово той благодари на министрите си за положените усилия и постигнатите резултати.

Румен Радев – президент на РБ:
Точно преди 6 месеца, вие поехте отговорност за управление на страната в труден момент. Знаете, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирали институции, рекордни цени на горивата и галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на слотове, на търгове. Интерконектора в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми за нула лева, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на българската армия. Рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. 

Радев изтъкна, че приоритети за предишния служебен кабинет са били укрепването на сигурността, гарантирането на доставките и свалянето на цената на енергоносителите.

Румен Радев – президент на РБ:
България със всичко това се превърна от страна, с която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценЕн генератор на идеи, с които ние се поставяме в много по-добра позиция на Балканите. Като не само гарантирахме собствената си енергийна сигурност, но и допринасяме за тази на нашите партньори и съюзници. 

Президентът подчерта и успехите на служебното правителство.

 Румен Радев – президент на РБ:
 За първи път държавата реално, с цялата си мощ, стъпи на Капитан Андреево, в активно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти през българска територия бе редуциран значително. А в системата на МВР започнаха оздравителни процеси. 

Радев поздрави служебните министри за успеха в овладяването на основните фактори генериращи инфлацията и очерта задачите на министерския екип.

Румен Радев – президент на РБ:
 Основна задача на правителството е подготовката на честни прозрачни избори и тя се усложнява, на фона на новите промени в Изборния закон. Но аз вярвам, че вие ще направите всичко необходимо, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен. 


Сред основните приоритети на кабинетът ‚Донев – 2“ са още държавността, правосъдната реформа и борбата с корупцията. А преназначеният премиер Гълъб Донев заяви, че с колегите си имат вече опит и са наясно с предстоящото.

Гълъб Донев – служебен министър-председател:
Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата за която сме избрани и назначени от президента на Република България. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите два месеца ще бъде организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори.

Днес новото служебно правителство положи клетва.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите