Вертикален газов коридор - подписаха договорите за изграждането му

  06 Юни 2024, 14:31     

Днес подписаха два договора за изграждането на Вертикален газов коридор. Събитието се състоя в Гранитна зала на МС в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и енергийния министър Владимир Малинов. С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура - лупинг от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино, която ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния. 

Изграждането на вертикалния газов коридор ще бъде не само стратегическа инициатива със значение за целия регион, но и инструмент за гарантиране на енергийната сигурност. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов при подписването на договорите.

Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката:
Днешната обществена поръчка за която беше подписан договора е най-ключовата за реализацията на този проект. Със сключването на този договор, където финансовият ресурс, който ще бъде ангажиран е в тези два договора всъщност – около 485 млн. лв. – действително ще бъде увеличен капацитета входния от Гърция към България и изходния от България към Румъния, което да даде възможност на значителни количества втечнен природен газ от надеждни партньори като САЩ и други производители на втечнен природен газ, както и от Южния газов коридор, да дадат допълнителна сигурност и спокойствие на обществата не само в държавите, които са членки на тази инициатива, но и на Централноевропейските пазари. 

Министър Малинов подчерта, че служебният кабинет ще спазва стриктно решението на парламента за осигуряване на финансирането.

Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката:
Първата част от финансирането ще бъде осигурено чрез увеличаване на капитала на „Булгартрансгаз“ от страна на Българския енергиен холдинг. Имаме съгласието в правителството, че в закона за държавния бюджет за 2025 г. ще бъдат предвидени съответните държавни гаранции, което да даде възможност на „Булгартрансгаз“ да проведе преговори с международни финансови институции и банкови институции за осигуряване на останалата част от финансирането. 

Министърът допълни, че това ще даде сигурност и спокойствие за реализацията на проекта.

Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката:
След въвеждането в експлоатация на тези ключови проекти, това ще даде възможност за една ключов, повратен момент, който е свързан и с твърдият ангажимент, поет от украинската страна за спиране на транзитния пренос на руски природен газ през Украйна. И нашият маршрут ще стане истинска алтернатива за доставки на природен газ от надеждни партньори. 

Малинов увери, че ще положи максимални усилия, до края на следващата година да е реализиран проекта.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите