Възможност: Наетите с еднодневни договори в Монтанско все повече

  21 Март 2024, 15:12     

Нараства броя на хората наети с еднодневни трудови договори в Монтанско. Само през миналата година в сектор земеделие са сключени над 18 хиляди договора. Според действащите нормативи, с еднодневен договор могат да се наемат хора в зеленчукопроизводството, овощарството, отглеждането на лавандула и тютюн. Работата на полето не лишава наетите от социални помощи, нито прекъсва регистрацията им като безработни.

Производителите на грозде един от браншовете, които най-често наемат хора с еднодневни трудови договори. За работниците това е възможност за допълнителни доходи. 

Васил Йорданов, работник:
Тази работа ми носи най-вече хляб и поддръжка за семейството, ако няма тоя договор аз няма как да работя. Ако дойдат да проверяват ще глобят шефовете, ще глобяват мене, сега съм спокоен, работим спокойно.

Като добра опция го определят и производителите. 

Милка Велкова, организатор производство:
Много добър вариант са еднодневните трудови договори. Осигуряват една гъвкавост на работодателите, да могат да наемат социално слаби без да им спират социалните помощи.

Заетостта в  лозовите масиви е три месеца в годината.  Преди тук са наемали по 15  постоянни работници, сега три пъти в годината сключват по 150 еднодневни трудови договори.

Милка Велкова, организатор производство:
Който дойде на работа на него му се пуска договор, в края на работния ден се приключва и му се заплаща , на другия ден решава да не дойде – нито е в тежест на работодателя, нито му се спира социалното подпомагане. Има желаещи да работят, но са малко тези които знаят да работят, обучаваме ги.

Цанка Иванова, работничка:
Доволни сме от тази работа. Няма затруднения, работим си спокойно, когато вали си почиваме, но когато времето  е хубаво си работим

През миналата година в региона са сключени над 18 500 такива договори като областта е сред първите в страната по този показател.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите