В Деня на Солунските братя: С концерт и отличия Мездра отпразнува тържествено 24 май

  24 Май 2024, 15:15     

С много танци и настроение възпитаници на детските градини в Мездра отбелязаха 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на нашата азбука, просвета и култура.

Светла Дамяновска - гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" към Община Мездра

Освен програма от детските градини, които с удоволствие всяка година подготвят прекрасни стихове, песни, танци, свързани с българската азбука и братята Кирил и Методий, ще наградим заслужили учители, които се пенсионират тази година, а също така и над 190 деца, които са изявили своите дарби и таланти през годината, завоювайки награди на национални и международни състезания. 

Сред участниците в празничният концерт бяха и 23 възпитаници на детска градина "Слънчице" в Мездра.

Калина Арсенова - директор на ДГ "Слънчице" гр. Мездра

Празникът е традиционен, всяка година децата от всички детски градини в община Мездра показват своите таланти - пеят, танцуват и създават една атмосфера, която наистина е незаменима. Децата участват с танц, песен и стихотворение за българските букви.  

Началният учител Глория Николова сподели повече за отличените ученици.

Глория Николова - учител в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Мездра

Дечица от всяка възраст, които са участвали в състезания на Съюза на българските начални учители, които са се изявили добре в спорта, в изкуствата, въобще талантливите ни деца. Между другото всички деца са талантливи, но някои все още не са се престрашили да го покажат! 

За професията си тя сподели:

Глория Николова - учител в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" гр. Мездра

Това е най-хубавата професия. Или се раждаш такъв и работиш с деца или по-добре да се занимаваш с нещо друго.  Не бих казала, че сега ми е по-трудно отколкото преди 20 години - децата са различни, разбира се, което е нормално, защото това е техническото поколение на 21 век. Но пък с тях е много интересно, защото и учителите нещо научават от тях.

Да си обещаем, че този език няма да бъде използван повече за омраза, каза в своето тържествено слово кметът на община Мездра Иван Аспарухов. 

Иван Аспарухов - кмет на Община Мездра

Този език трябва да бъде създаден и използван само за съграждане. Заради тези деца. Заради всички, които се трудят по този начин като учителите, творците. Този език е за да побеждава на дипломатическата маса, а не на полето на въоръжената борба. Пожелавам ви най-вече тези малки деца да израснат под вас, под ръководството на вашите родители, да пораснат и да станат истински българи. Честит празник, българи! 

За цялостен принос в образованието на общината и във връзка с пенсионирането си бяха отличени с грамоти и плакети и заслужили учители от Мездра.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите