Традиции и съвременност - празник на реколтата в Горна Бела речка

  23 Октомври 2023, 19:06     

Село Горна Бела речка събра гости от страната и чужбина за традиционния празник на реколтата. На събитието имаше и пазар на стоки от региона, детска грънчарска работилница, етно музика, както и фюжън джаз. За поредна година село Горна Бела речка събра в едно вековни традиции и съвременна култура. Празникът на реколтата започна с дегустации на местни продукти имаше обмяна на рецепти и семена, пазар на вкусни неща – произведени от местните жители в техните градини .

Мариана Асенова, организатор:
Преди 20 години в това село имаше 100-ина човека и повече кози отколкото хора, днес в това село има 30-ина човека , няма нито една коза. Това е пример, че когато едно населено място е малко това далеч не означава, че в това село, което се намира някъде си в Балкана, не може да се случва нищо, камо ли да се случва култура и изкуство на световно ниво.

Да изучават и изследват местните обичаи, природата и  историята като фактор за развитие на региона, това е целта на организаторите. Тази година се акцентира върху запазване полезните качества на храната.

Мариана Асенова, организатор:
Един от тези начини е тензимирането, какъвто плод, зеленчук или билка харесвате прибирате, когато е в силата си, слагате в буркан - две трети от буркана  и заливате с мед, като внимаваме да не ферментира и да стане на ликьор не, че има нещо лош, но ако целта ви е да запазите билките внимавайте,  иначе наздраве!

Освен рецепти от Северозападния край, на празника на реколтата бяха представени храни от Полша и Иран.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите