След повече от век без църква: В Крапчене вече има място за молитви

  20 Май 2024, 19:59     

Камбанен звън  за първи път прозвуча в село Крапчене, с тържествена литургия там бе осветена новоизградената църква „Свети Великомъченик Димитър“ .

Тренка Иванова
Много хубави работи правят у селото, Малко село, но добри хора…


Светла  преди повече от 50 години е дошла в Крапчене

Светла Кузманова
Аз тук съм се омъжила преди 53 години и винаги със се питала защо тука няма черква, сега съм щастлива, че доживях това нещо да има в Крапчене, да  се събираме, да е отворен храма ,дойде човек да се помоли за здраве …


Тясна се оказа новия божи дом за да побере всички дошли на откриването му. 

 

Митка Иванова
 Много ми харесва тази църква, в село Стубел - там съм кръщавана някога, възхитена съм и искам всички да посещават тази църква.


Много усилия е струвало на местните хора изграждането на храма. Като възрожденци всички са помагали, кой с труд , кой със средства, колкото може да отдели.

Илияна Трайкова, кмет на с. Крапчене
От личните пенсии на хората от 5 до 500 лв, отделно големи дарения имаме от хората които са арендатори, които са бизнесмени, хора, които могат да си позволят и по-големи суми, така успяхме

Атанаска Луканова, секретар на читалището в с. Крапчене
Благодарение на нашите хора, на  цялото население на Крапчене, да имаме и ние черква като всички други, тази мечта ни се сбъдна,  аз съм изключително щастлива, че съм на 70 и кусур години и дочаках и ние да си имаме черква.


В словото си пред събралите се кметът на Монтана разказа, че изпълнява  обет,  даден преди много години, когато си обещал във всяко село от общината да бъде изградена черква

Златко Живков, кмет на Монтана
Най-важното нещо е преклонението пред Бога, ние сме българи и християни и трябва да намерим сърце и душа за всеки човек, който обича България и да покажем това нещо.


И така обещанието за храм е изпълнено, но в общината и особено в селата има още работа.

Стоян Димитров
Малко облагородяване на селото, ще е добре, щото  правено преди 50 години. Има нужда да има повече средства , така по-селата да се оправи и на нас ни се ще на по-гладичко да караме.


Празникът в Крапчене продължи през целия ден, раздаден бе курбан, а десетки домакини подредиха на общата  трапеза домашни вкусотии.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите