След местния вот в Монтана: Невалидни бюлетини могат да преразпределят мандатите

  08 Март 2024, 15:02     

Стотици невалидни бюлетини в четири изборни секции в Монтана са на път да променят избора за общински съветници. Повторното преброяване бе назначено от съда в края на миналата година по жалба на депутата от "Възраждане" Петър Петров и независимия кандидат за съветник Кръстьо Марков. Според експертизата на вещите лица по делото резултатите от протоколите се различават драстично с тези от повторното броене. 

Най - голямото разминаване е при изборните книжа, дошли от Габровница. Припомняме, че там същотото се случи и по време на вота за кмет. На кадри от видеонаблюдението ясно се виждаше как членовете на секционната комисия се уговарят колко да са невалидните бюлетини. 

 Оказа се, че същото се е случило при избора и на общински съветници. 

Кръсто Марков:
64 – Габровница: По протокол са нула недействителни, като отворихме  - 177 недействителни. Това е недопустимо, това е грубо нарушение на Изборния кодекс,  в другите пак има разминавания, по-малко са за двете в Кошарник и една в Стубел, най-големите нарушения са в Габровница, това са 4 от 80-те секции в Монтана аз исках отваряне на всичките секции".

Петър Петров, народен представител:
Липсват празни неизползвани бюлетини, никой няма идея къде са тези, а ние знаем къде са те, те са били попълнени и са били заменени с реални бюлетини за да се постигне желания резултат.

На вчерашното заседание ищците поискаха да бъдат преброени празните и неизползвани бюлетини във всички секции в Монтана.


В момента има компрометиране в две от секциите, или около 8 процента от избора на жителите на общината  е компрометиран и това се доказва от вещите лица, те сочат писмено, че в две от секциите има сериозни, фрапантни нарушения, ще поискаме да се преброят всички секции и да се види какъв е бил реалния вот..


По казуса ще има още едно заседание на Административния съд, което е насрочено за 11 -ти април. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите