След дебати в общински съвет - Видин - опрощават дългове за 400 хиляди лева на болницата

  24 Януари 2023, 16:46     

Общинските съветници във Видин гласуваха в бюджета на Община Видин за 2023 г. да бъде заложена сума до 400 000 лв. за погасяване на задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г. 

Цветомира Илиева, зам. кмет по финансите в община Видин:
Идеята на това предложение да подпомогнем Видинската болница сега и веднага. Тя в момента има нужда от помощ. Това е глътка въздух за тях и важно да си стартират оздравителния план. Това очаква от нас цялата общественост. 

Общо около 3 000 000 лв. са задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ в момента. Тя дължи на Община Видин за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г. в размер на над 315  хиляди лв. и лихва до момента над  82 хиляди. На практика с това решение съветниците опростиха задълженията на лечебното заведение. Някои от съветниците не бяха съгласни с това. А причината: 

Тихомир Станчев, общински съветник от ГЕРБ:
Така беше трансформирано предложението, че искаме просто да им дарим тази сума пари. В случая опрощаваме задължения на държавата в лицето на Министерството на здравеопазването. С обещанието, че те някога ще помогнат да се модернизира да речем детското отделение. Нашето предложение беше те да си заплатят задълженията, а ние след това да дарим тези средства на болницата. Това обаче не се прие. 

Цецо Иванов, общински съветник от БДС - Радикали:
Това действие, което направи днес общинския съвет е целесъобразно, не то не е законосъобразно. Не може да се харчат общински пари за търговско дружество. Има законова зазабрана. Моята философия  беше такава, не може да дадем публичен ресурс без нищо. Трябваше срещу тези 400 хиляди да получим акции от болницата. Така с 20% дялово участие можехме да поискаме участие и в борда на директорите. 

И това предложение обаче бе отклонено. Бившите социалисти в общинския съвет приветстваха инициативата на общината, но според тях помощта трябва да е редовна. 

Димитър Велков, "Справедливост за Видин":
Ние от около 7 години се борим община Видин да подпомогне Видинската болница. Изненада продължава да остава за нас поведението на ГЕРБ, които продължават 7 години упорито да отказват помощ на Видинската болница. 7 години бойкотират предложението ни за фонд "Здраве".  Предложението е правилно, пътя е правилен и ще настояваме всяка година общината да отпуска средства. 

Така, въпреки отпора предложението  бе прието. 

Д-р Ивета Найденова, директор на МБАЛ "Света Петка" - Видин:
Това е една наистина голяма помощ за нас, от една страна от един акционер, от друга страна ще бъде комбинирано заедно с друга помощ от Министерството на здравеопазването. Наистина е много полезно за нас и за гражданството. 


Предложението трябва да стане факт в срок от един месец, ако обаче не бъде върнато от областния управител. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите