След безредиците в София - политическият отзвук от протестите

  17 Ноември 2023, 14:23     

Снощният протест срещу ръководството на БФС, който прерасна в сблъсъци с полицията и безредици, очаквано предизвика и политически реакции. ПП-ДБ и БСП настояха отговорността да се поеме изцяло от вътрешния министър Калин Стоянов. Делян Пеевски хвърли бомба с разкритието си, че исканата оставка на Стоянов била готвена от дълго време. Оставка на спортния министър пък поиска лидерът на ГЕРБ. Представителите на политическите формации бяха единодушни само за едно – оставката на Борислав Михайлов.

След безредиците в София по време на протеста на футболните фенове вчера, очаквано имаше и политически отзвук и се поискаха оставки.

Кирил Петков – съпредседател на ПП:
Ясно се обявяваме за оставката – първо на Боби Михайлов – този човек трябва да си отива максимално бързо. Но също така искаме оставката и на Калин Стоянов, защото, това, което всички видяхме е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност. 

Атанас Атанасов – съпредседател на ДБ:
Цялата българска общественост видя снощи проявената жестокост от определени служители на МВР, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация на структурите на МВР за опазването на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност.  Така че парламентарната група е единодушна в това отношение. Настояваме пред министър-председателя да бъде поискана оставката на вътрешния министър. 

Христо Иванов заяви, че винаги при такива сцени на брутално полицейско насилие от формацията им са настоявали за политическа отговорност.

Христо Иванов – съпредседател на ДБ:
Подобно поведение на български полицаи е недопустимо… Ние стоим зад българските полицаи когато те си вършат работата и когато те спазват закона, защото нашето общество разчита на тях – да пазят закона, включително да не допускат подобни неща. 

Иванов бе категоричен, че основната отговорност е на МВР и не бива да се прехвърля върху новия кмет на София. От БСП също настояха за оставка на Стоянов.

Корнелия Нинова – председател на БСП:
Искаме оставката на министъра на вътрешните работи – това, което стана в София е война, недопустимо и МВР не се… не се справи. 

Незабавна оставка на спортния министър Димитър Илиев поиска пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 Бойко Борисов – председател на ГЕРБ-СДС:
 Трябва да си подаде спортния министър незабавно оставката, затова, че нагнетяваше няколко дни напрежението. Преди него Борислав Михайлов трябва да си незабавно подаде оставката. 

Според него виновник за безредиците бил кмета Васил Терзиев.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ-СДС:
Терзиев, който разреши да се съберат футболни хулигани, агитки, уж на мирен протест – как ше събереш враждуващи от десетилетия агитки на мирен протест, бе, хора?!? 

Делян Пеевски пък разкри, че оставката на вътрешния министър била отдавна готвена.

Делян Пеевски – председател на ПГ на ДПС:
Имаме сведения, хубаво е да почнете да търсите вътрешния министър. Надявам се и той да има доблестта да каже истината, че е бил притискан от тях на изборите да работи в полза на ПП и ДБ. И затова му искат оставката. Разбрах от хора от екипа му, че не го е направил и затова му искат оставката. 

Пеевски заяви, че било абсурдно от ДПС да искат оставка на кадър, който си е свършил работата и не се е бъркал в изборите.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите