Скандалът с машините - афера „Костинброд 2“, но с устройства

  27 Октомври 2023, 19:47     

Скандал заради кражба на кодовете на устройствата за машинно гласуване разтресе парламента.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН

Дойде доклад от ДАНС, в който става ясно, че на 25-ти, два дена след като ЦИК направи публично генерирания т.нар. хеш код, който е единия от ключовете за защита на машините, зам.-министъра на електронното управление… Стойнев… мисля че… сега ще ви кажа как се казва… Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Преди два дена. Ето ви как се манипулират машини. Зам.-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и сега само мо‘е подозираме къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани. 


Думите му потвърди и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова – председател на ПГ на ГЕРБ-СДС

Ние въведохме, чрез промените в изборния закон, два вида удостоверяване на софтуера на машините.  Единият хеш код, който всички партии, както и представителите на Министерстовото на електронното управление, на СИЕЛА, както и на СМАРТМАТИК имат, и са удостоверили със собствен подпис, че е генериран пред тях. И втория код, който е абсолютно таен код и който е ключ към въпросният софтуер и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира в Министерство на електронното управление и след това се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира. Впоследствие се оказа, от справката на ДАНС, че след като този процес е завършил веднъж, зам.-министърът на електронното управление нарежда отново да бъде генериран този код за достъп и си записва целият алгоритъм как това се случва на собствения телефон. Това е огромен, огромен по своите размери скандал. Затова председателския съвет взе решение в 13:00 ч. на среща спешна в парламента да поканим ЦИК, която също е уведомена, да поканим и г-жа Габриел, която в момента изпълнява длъжността премиер на държавата. Уведомен е и президента на Републиката… 

Не закъсняха и призиви за арести.

Костадин Костадинов – председател на ПП „Възраждане“

Първо, още днес Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван. Второ, трябва веднага да излезе решение на ЦИК, с което да се обяви машинното гласуване за невъзможно… Машините очевидно се компрометираха днес с този доклад който излезе на Държавната агенция „Национална сигурност“. И третото нещо, което е, правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно. Заради пробива в националната сигурност извършен от негов служител и то високопоставен. 

Делян Пеевски – председател на ПГ на ДПС

Това е нечувано в българската история, което се случва. Изборите, на практика, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени. И трябва да бъдат касирани навсякъде. 

 

На извънреден брифинг министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че кодът няма влияние върху изборния процес.

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Сигурността на настоящия вот се гарантира от следното. Машините, на практика, работят като принтери. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласа, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие ОИК и преди това секционната избирателна комисия отчитат гласовете на база на подадените разписки. Това са фактите. 

Извънреден брифинг направиха и от ПП-ДБ.

Атанас Атанасов – съпредседател на ПП-ДБ

Нашата позиция. ГЕРБ губят изборите изборите в София и в други големи общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина, че се готвят манипулации с машините за гласуване. В тази връзка искам да ви кажа, че – и това е важно да се отбележи – че всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която на всичкото отгоре е подписана от зам.-председателя на ДАНС. Та на по-спокойна обстановка след изборите ще трябва да през парламентарния контрол да изясниме какво съдържа тази справка и защо я е подписал зам.-председателя, къде е председателя и т.н. Ама най-добре е ДАНС да не се занимават с изборите, бих казал аз. 

Изборите по закон се организират от ЦИК и те трябва да решат как да се проведе честен и прозрачен вот, каза още Атанасов.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите