Рискът от цигарите: Световен ден без тютюнопушене

  31 Май 2024, 18:18     

Днес е Световен ден без тютюнопушене. По данни на Световната здравна организация тютюнът причинява 25% от всички видове рак и убива над 8 млн. души всяка година. Мотото на тазгодишната кампания е "Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия". СЗО има за цел да подчертае рискът за здравето, свързан с употребата на тютюн. От организацията апелират за ефективна политика и намаляване.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните и белодробните. 

Стойчо
„Преди казармата пушех – сега вече не, по здравословни причини, че трябва да се лишат от тях. Трябва хората да спортуват, за да живеят с чист въздух. Да уважават чистия въздух, който вече става все по-рядък. Цигарите лишават от това удоволствие – ходене без задъхване.”


„Само желанието да спреш цигарите, то е достатъчно.”

Томислав
„Въобще нито пуша, нито, но честно казано аз нямам нищо против към пушачите. Това си е собствен избор. Никой не може да ти каже дали можеш да пушиш или не можеш.”

Поли
„Много негативно. Абсолютно съм против – не само да бъдат рекламирани, а въобще не го харесвам и не го одобрявам, особено за младите хора.

Емил
„Бивш пушач съм. Отрицателно, безкрайно отрицателно мнение, защото вреди и тези пари може да бъдат използвани за други неща”

В България има въведена забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите