Пореден опит без резултат - Корнелия Нинова се срещна само с Борисов, Карадайъ и Янев

  20 Януари 2023, 18:48     

Въпреки опита на БСП да осигури подкрепа за съставяне на правителство, от днешната среща на лидерите стана ясно, че достатъчна такава няма да има. А страната отива на нови предсрочни парламентарни избори. На разговорът, иницииран от Левицата, присъстваха само Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

 Корнелия Нинова – лидер на БСП:

 Всички сме наясно, че държавата се намира в политическа криза. Че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната, въпросите на националната сигурност. Нашето желанието е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем да решим и на другите кризи. С пълното разбиране, че сме различни  - и идеологически, и политически - и ще останем такива. 

Лидерът на Левицата подчерта изненадата си, че председателите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отсъстват. И изведе четирите приоритета, които присъстват в програмите на всички партии.

Корнелия Нинова – лидер на БСП:

Това са: законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на Бюджет за 2023-та година, приемане на България в Шенген и съдебна реформа. Много европейски държави вече инвестираха средствата по ПВУ в икономиките си, в здравеопазване, в образование, в инфраструктура. Поради политическата криза у нас, ние не само се забавихме, с ПВУ, но вече носим щети от това забавяне. На второ място, мисля че сме единодушни, че България не може да остане без бюджет за 2023-та година. Временното решение да се прилага бюджета за 2022-ра, ако продължи дълго, ще изправи пред предизвикателства всички системи в държавата. На трето единодушни сме, че България заслужава да бъде част от Шенгенското пространство и можем да обединим усилията си за това. И на четвърто - всички искаме да има бързо и справедливо правораздаване, за да се чувстват хората защитени, и да имат едно, така, чувство за справедливост. 

Според Нинова, тези приоритети са декларирани от отсъстващите на срещата партии само на думи. Борисов пък приветства опита на Левицата за диалог, но  изрази убеденост, че страната отива отново на избори.

СХ : Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ:

Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ. Днес ги няма вашите коалиционни партньори от преди месец – Партия на Промяната и Да, България. Декларацията им в парламента не беше подкрепена от други. Нашето правителство, което проф. Габровски предложи, не му достигнаха пет депутата. Защо? Защото просто този разговор, за който заслужавате това поздравление, за куража да го предизвикате, не беше проведен преди. И така както сме я подкарали с добре работещ парламент, в същото време не могат да се излъчат правителства. 

Борисов обеща да разговаря с колегите си за промяна на решението на партията да не влизат в общо управление със социалистите.

Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ:

Нашият конгрес, на ГЕРБ – щото времената се менАт, ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Затова моят отговор беше най-лесен. Но аз ще разговарям с колегите, подобна „забрана“ – защото БСП също много се промени – не би трябвало да бъде спирачка, за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да е правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепиме, но с присъствието си изразявам уважение към вашите избиратели, към вашата парламентарна група и към Вас. Избрана от тях.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за диалог и оцени срещата, като важна и необходима при наличната политическа криза.

 Мустафа Карадайъ – лидер на ДПС:

Въпреки че… като ги виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Казваме поредните ненужни предсрочни избори, с оглед на това, че най-вероятно и следващият парламент, като структура, ще прилича на предходните четири… Има едни по-висши цели от нашите партийни цели. Има по-висши приоритети в името на държавата, когато трябва да има диалог, и да се търсят решения, а диалога с предварителните начертани разделителни линии няма как да го има – и с ултиматумите. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев също настоя за диалог, за да има работещ кабинет.

Стефан Янев – лидер на ПП „Български възход“:

Дори да отидем на избори този диалог е необходим… Защото без диалог, без взаимодействие, не сме в състояние да предложим решения. Решения, които са необходими. Едно от тези решения е съставянето на правителство. … Говорейки тук, извинявайки се как не можем да намерим решение, заставайки пред съда на българския избирател, утре, на едни предсрочни избори, ние всъщност нямаме аргументи, за пред хората. 

С отказът на ГЕРБ да подкрепят мандата на БСП на практика шансове за редовно правителство вече са изчерпани. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите