Поглед към третия мандат: От „Възраждане“ искат общо обединение срещу ГЕРБ и ДПС

  10 Юли 2024, 14:49     

Обединение срещу ГЕРБ и ДПС. Това е вариантът за трети мандат, на който държат от „Възраждане“, обяви депутатът Цончо Ганев в кулоарите на парламента. От ИТН пък заявиха, че ако получат папката ще поканят всички лидери за да говорят за политики и проблеми. От ПП-ДБ отговориха на заявките иронично. Любина Ганчева събра коментарите.. 

„Възраждане“ държат на първоначалното си искане за обединение при третия мандат.

Цончо Ганев – народен представител от „Възраждане“:

Вариантът остава един-единствен, такъв, какъвто го предложихме ние. Това е да застанеме всички, които са обявили, че са срещу ГЕРб и ДПС да се обединим и да имаме правителство, което е с ясно и точно определени приоритети. И по политиките за които се разминаваме с тези партии да отидем и да попитаме българския народ какво мисли и да процедираме по този начин, че всеки един от нас като политически субект да има легитимност. 

Според Цончо Ганев със заявката си за проевропейска и категорична опозиция в настоящият парламент от ПП заставали на страната на ГЕРБ и ДПС.

Цончо Ганев – народен представител от „Възраждане“:

Винаги сме казвали, че с ГЕРб и ДПС няма да участваме под никаква форма и точно заради това предлагаме на всички партии, които са против тях, поне пред избирателите си да застанем заедно и можеме да имаме мнозинство. Затова именно и нашето предложение важи. Но, към днешна дата, заради ПП-ДБ, явно е, че няма как да се реализира този мандат по този начин. 

Ганев похвали Пеевски, че за първи път бил честен и открит в заявката си, че ДПС ще води разговори за втория мандат с всички партии с изключение на „Възраждане“.

Цончо Ганев – народен представител от „Възраждане“:

Естествено, че няма да води с нас разговори, а иска да води разговори с всички други. Ние няма да участваме под никаква форма с ДПС и с ГЕРб в каквото и да е било управление. 

На заявката от "Възраждане" от ИТН отговориха, че ако папката с третия мандат им бъде връчена ще разговарят с всички. Разговорът щял да бъде за политики и проблеми и обвързан с конкретни срокове за да може хората да следят какво се случва. 

Станислав Балабанов, народен представител от ИТН:

"Останалите политически формации узряват за идеята на ИТН,  виждате, че използват различни абревиатури и определения за третия мандат."  

От ПП-ДБ официално не коментират заявките на останалите, но Явор Божанков отговори на изявлението на "Възраждане" иронично, като посочи, че щял да предложи на формацията си да изпратят на преговори самия него, Искрен Митев и Манол Пейков. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите