Пътят Мездра - Ботевград: По една лента за движение в двете посоки към края на 2024 г.

  28 Юни 2024, 19:19     

До края на тази година се очаква да бъде готов по една лента в двете посоки от пътя Мездра - Ботевград. Това обяви регионалният министър Виолета Коритарова по време на изслушването й в народното събрание, за напредъка на строителството от скоростния път Видин - Ботевград. Тя отново призова хората от Северозапада за търпение. В същото време от няколко дни трафикът през Петрохан става все по-натоварен, а темата предизвика и бурни дебати в пленарна зала. 

 
Такава е ситуацията от няколко дни през прохода Петрохан. По данни на зам.-председателя на НС Росица Кирова  дневно по трасето минават между 3 200 и 3 600 тежкотоварни и леки автомобили.

 Росица Кирова, зам. -председател на НС
"За гражданите на Северозападна България изграждането на това трасе е изключително важно и винаги е представлявало сериозна болка..... Ако довършим пътя след 10 г., той ще бъде прекрасен, но по него едва ли ще има кой да минава..... И аз като човек който ползва прохода Петрохан за да минавам от София до Видин, зная какво означава."

Темата за скоростният път между Видин и Ботевград предизвика полемика в пленарната зала.

Петър Петров - народен представител на "Възраждане"
"Вие подценяват жителите на Северозапада и нас Монтанчани, няма да позволим. Разбира се искаме пътят между Видин и Ботевград да стане възможно най-бързо, но това не може да става с компромиси и с рискове. И да не лъжем хората, че през декември ще бъде готова отсечката между Мездра и Ботевград, това няма как да стане". 

Борислав Гуцанов - народен представител от БСП
"В момента от София за да отидеш до Видин през Петрохан са ти необходими повече от 3 часа път. Това нормално ли в една съвременна държава."

Къде сте г-жо Коритарова, да видите влаковата композиция от тирове?

Виолета Коритарова, регионален министър
"Аз видеото съм го видяла, защото протестиращите намериха канал през който да ми пращат видеа от трафика в последните дни. Пак искам да противопоставяме гражданите от районите. Именно затова ние предложихме варианти на обходни пътища, така, че да може трафика да бъде разделен. Всички трябва да изтърпим за да имаме нов път." 

До края на тази година се очаква да бъде готов по една лента в двете посоки от пътя Мездра - Ботевград, обяви регионалният министър. Тя напони още, че заповедта за временната организация е за срок от 30 дни. 

Виолета Коритарова, регионален министър
"Разчитам на всякаква обратна връзка и както МРРБ така и АПИ ще предприеме всички възможни действия, защото за нас освен строежа на Мездра - Ботевград е важна и безопасността на пътя."

Ако след изтичането на гратисния период трафикът през Петрохан усложни ситуацията за хората живеещи района, трасето ще бъде затворено, категорична бе министър Коритарова. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите