Първото бойно знаме

  03 Май 2023, 17:23     


Първото бойно знаме на 35-ти пехотен Врачански полк идва във Враца. Инициативата е на ВФ 54990, Враца, а поводът е предстоящият 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия. След подписването на Солунското примирие в плен остава Врачанският полк. По заповед на Френското командване трябва да бъдат предадени всички знамена. С риск за живота си командирът от 12-та рота успял да спази бойното знаме. Днес то се съхранява в Националния военноисторически музей в София.

Мая Антова - историк
То има изключително дълга, много ценна история. Съдбата на това знаме и въобще идеята, че е могло да оцелее и да стигне до нас за да го видим го дължим наистина на една поредица военни, между които е поручик Ангел  Янчев, който рискува живота си за да спаси знамето. Така, че всички врачани, които решат да отделят от времето си да дойдат в градината пред Военния клуб, биха могли да участват в демонстрации, в срещи с военнослужещи, демонстрации на оръжие и от 17.00 ч., когато ще бъде официалната церемония и тържествения концерт ще могат да водят и знамето на 35-ти пехотен Врачански полк, така че да заповядат.


Отворени врати на врачанското военно поделение и показване на бойното снаряжение ще се проведе утре, този път в парка на ДНА, пред Военния клуб с начален час от 10.00 ч.
 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите