Първи рокади в парламента - депутатите смениха шефа на правна комисия

  07 Септември 2023, 16:26     

Депутатите гласуваха първата ротация в кабинета Денков - Габриел.  Досегашният председател на правната комисия Стою Стоев от ПП-ДБ отстъпи мястото си на Анна Александрова от ГЕРБ. Срещу рокадата се противопоставиха от опозицията, като поставиха въпроса дали действията на управляващите не е нова договорка. 

Георги Свиленски, депутат от БСП
"Значи ли, че ще сменим и председателя на парламента? Имате ли някакви други договорки? Какво се е случило в Самоковския манастир, там ли е взето решението? Смяната на председателя на правна комисия била ли част от разговорите пред бога"?

Последва отговор, нови обвинения и бурен дебат, който излезе от добрия тон. 

Атанас Атанасов, ПП - ДБ 
"Тогава, когато беше договорено да бъде избран за председател на НС г-н Желязков и имаше такава договорка между подкрепящите правителството беше договорено да има такава замяна между председателите на парламента и правна комисия. В последствие след формиране на мнозинството се разбрахме да се смени председателя на парламента и министър председателя, но тъй като ние сме поели ангажимент за това, да се смени председателя на правна комисия днес ще подкрепим това предложение". 

Тошко Йорданов, "Има такъв народ" 
" Само да Ви напомня, че те са разбраха на 3 месеца да се сменят. Та не знам кабинета на Алексей Петров какви решения взимат, но бъркат и сроковете". 

Радостин Василев, независим депутат
"Това е най - важната комисия в НС. В тази комисия от 240 депутати, колеги можеше да се намери и по компетентен колега, който притежава нужните качества и умения да води тази дейност. Ана Александрова, г-н Манев, Лъчо мозъка ги свързвам единствено с това, че чукат по масите, когато някой критикува лидера на ГЕРБ". 

Мануил Манев, ГЕРБ - СДС
" Само едно ще Ви кажа, когато се вземеш на сериозно и ако мислиш, че като се местиш от партия в партия и от парламент в парламент, можеш да станеш и кмет на София, космонавт и всякакъв и това да те мотивира да излезеш на трибуната и да обиждаш колеги, колко интелигентен е единия и колко голям професионалист е другия. Кой си ти, че да даваш мнение колко интелигентен е единия и голям професионалист другия. Кой си ти? Човекът който съсипа спортна и който спортните деятели с молят да не го срещнат някъде". 

Въпреки споровете рокадата получи зелена светлина от управляващото мнозинство.  Оставката на Вежди Рашидов  пък оваканти още два парламентарни поста. Председателското място  на комисията по култура и медии, беше заето от Тома Биков от ГЕРБ, а на мястото на Рашидов на депутатското кресло седна Йордан Кръстанов от СДС. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите