Напрежение в Монтанско - евтаназираха коня, който събра цяло село на протест

  15 Ноември 2023, 19:49     

Още рано сутринта маскирани служители на БАБХ и въоръжена полиция влезе в имота на Румен Радков и отведе бременната кобила за евтаназия. 


Румен Радков, собственик на коня
" В 7:04 минути ми се обадиха комшиите и казаха, ставай има коли пред вас".Според хората от агенцията са действали бързо за да се прикрие случая, след като дори не са изчакали резултатът от пробата, която самия Румен Радков е направил. 

Румен Радков, собственик на коня
"Попитах ги документи някакви носят ли, разпоредби някакви ми извадиха на телефона. Някакво разрешения, че могат да си свършат работата. Казах им как така, аз имам моя проба няма ли да я зачетете, казаха ми да си търся съдебните отговорности". 

От Областната дирекция по  безопасност на храните отказаха да говорят пред камера, а причината - получили десетки заплахи за живота си след действията си. Изпратиха обаче позиция до екипа ни, в която се казва, че е получен втори положителен резултат за болестта Инфекциозна анемия по конете. Това е довело до незабавните им действия. По - късно днес стана ясно, че Преслава е евтаназирана в землището на село Мокреш, където на около 100 метра от загробеното животно има кравеферма. 

Данаил Иванов, собственик на кравеферма
"Над 100 животни имам тука, имам три коня, които струват над 50 хиляди лева. Ще заведа дело да съдя агенция по храните в Монтана".  

В късния следобед напрежението край кравефермата на Данаил ескалира. Собственикът на убития кон поиска животното да бъде отгробено заради съмнения, че Преслава не е убита по хуманен начин, а била простреляна. 

Румен Радков, собственик на коня
"Чакаме техника да дойде да изровим коня, полицията е тук казва ни, че е незаконно. 

Полицията обаче не позволи отгробване. 

Данаил Иванов, собственик на кравеферма
"Да дойдат да си изровят коня, нямат право. Тая земя е общинска верно, но аз плащам наем. Тук се коси и аз си храня животните от тази земя". 

Инфекциозна анемия по конете е безопасна за хората, но особено заразна при конете. И към момента не е ясно, дали бременната кобила наистина е умъртвена по хуманен начин, както твърдят от областната дирекция в Монтана, тъй като органите на реда не позволиха разгробването на животното да се случи. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите