Д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър": Изборните резултати шокираха партиите

  13 Юни 2024, 14:38     

Мълчанието на лидерите на политическите партии след изборите означава само едно, че не виждат реален изход от политическата криза, категорични са политолозите. 

д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър"
"Реално ако погледнем резултатите чисто социологически, печелившите на тези избори са ДПС, които с новата организация и ръководство, успяха да увеличат резултата си и вече са втора политическа сила. Те са една от партиите, които трябва и е логично да участват в управлението. Защото дори и в Европа ако погледнем, най - логичните коалиции са между първите и вторите. Реално сега политическия разговор за управление минава през тази партия". 

Това обаче не се нрави на повечето формации, включително и на ГЕРБ, което води и до оглушителната тишина след вота 2 в 1, каза още Петков.

д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър"
"Виждате, че г-н Борисов, който днес е рожденик, поради една или друга причина не смее да изрази мнение и се обади от някакво родопско село. Разговорът трябва да е между първите формации за управление на държавата." 

Причината за ниската избирателна активност според социолога е апатията към политическите партии, а появата на "Величие" на политическата сцена е привлякла протестния вот. 

д-р Петко Петков, и.ц. "Спектър"
"Ще бъде интересно да видим поведението на тази формация след като е влязла в НС, дали посланията й ще бъдат ясни и точни за хората или бързо ще излезе от парламента, както често се случва..."

Колкото до "Продължаваме промяната - Демократична България" и БСП и двете формации губят сериозно доверие в цялата страна, а оставките на някои от лидерите няма да решат проблема. "Има такъв народ" за сметка на това поддържа стабилно ниво на политическата сцена, категоричен бе Петко Петков. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите