На фона на по-скъпия ток: България готова да изнася електричество за Украйна

  12 Юни 2024, 14:17     

Скок в цената на тока се очаква от 1 юли. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличението на електроенергията за новия регулаторен период ще е средно с 1,39%. В доклада на работната група, който бе обсъден на открито заседание на регулатора става ясно, че увеличението ще бъде най-голямо за клиентите на Електрохолд с 2,74%, а за тези на EVN - с 1,46%. Очаква се да има и намаление в цената на електроенергията, но тя ще е само за потребителите на Енерго Про с малко под 1%. От КЕВР подчертаха, че прогнозите се правят на базата на анализи на търговията на Българската независима енергийна борса и на регионалните пазари и предвидените цени могат да бъдат променени преди окончателното решение за цената на тока и парното. От Електрохолд и ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители, която да бъде на база на присъединена мощност, а не на потребени количества електроенергия. По този начин според тях ще бъдат осигурени средства за поддръжка и развитие на мрежите.

 

 

Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията. Това е една от мерките за помощ, които страната ни ще приложи, съобщиха от Берлин служебният премиер Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов. 

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД  на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната, коментира Владимир Малинов. 

Владимир Малинов, министър на енергетиката:
"Дарение, което ще бъде над 1 милион лева. Към настоящия момент това, което споделихме с украинските колеги е, че обект на бомбардировки, на атака са производствени мощности на ел. енергия в Украйна. Над 40% от мощностите са вече разрушени."

И още: В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Владимир Малинов, министър на енергетиката:
"Обсъждаме и коридор за зимния период за износ на електроенергия, която е произведена на територията на България. Да дадем възможност на Украйна да не изпадне в зимните месеци в така наречения black alt." 

Министър-председателят изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари догодина, но и като знак на солидарност с Киев.

Димитър Главчев, служебен премиер:
"Украйна е една от държавите, които ще се възползват от този гаов коридор. Миналата седмица направихме и оперативно заседание, на което обсъдихме държавни гаранции.". 

Държавата е готова да окаже съдействия на Украйна и по възстановяване на инфраструктурата в страната след бомбардировките, включително и с изпращането на български строителни фирми. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите