Малки театрални форми 2023 - фестивалът включва 12 заглавия

  15 Май 2023, 19:04     

Започва 33-тото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Паралелно с избраните общо 12 заглавия, програмата включва и постановки от 11-тия Международен европейски форум за ново театрално изкуство NETА.

Анастас Попдимитров – директор на ДКТ – Враца:
Акцентите му са, от една страна, в българската селекция да видим най-доброто в областта на театралното изкуство през този сезон. И от друга страна, да доведем от чужбина онези постановки - от такъв тип и характер постановки - каквито в момента липсват в нашия театрален живот. Т.е. такъв театър, какъвто в България по-рядко може да се срещне, да може нашата публика да види и това, и това, което се прави в Европа.

Театралният форум се финансира с подкрепата на Културното министерство, което е отделило близо 38 хил. лв. за него. Традиционните 10 хил. лв. с които Община Враца подпомагаше предишни издания на фестивала обаче сега липсват, сподели директорът на театъра.

Анастас Попдимитров – директор на ДКТ – Враца:
Със съжаление го казвам, без да го коментирам, даже с неудоволствие и с прискърбие, но тази година общината се оттегли от финансиране на фестивала.

А селекционер-дебютант на 33-тото издание е младият драматург Теодора Захариева. Над 20 са постановките от които тя избира.

Теодора Захариева - селекционер:
За първи път съм селекционер на програма въобще в такъв формат. Благодаря много на поканата и на всички от екипа на врачанския театър, които ми се довериха за това. Надявам се да съм оправдала очакванията както на тях, така и на зрителите, които ще посетят фестивала. 

Интересът към формата е много голям тази година, споделя тя.

Теодора Захариева - селекционер:
Това е, както знаете, един фестивал с много голяма традиция и с много ценен за театралната общност и въобще за публиката. Селекцията, да, беше трудна, защото имаше постъпили заявки от всякакви държавни, общински театри в цялата България, както и от независими формации и организации, които придвижват своите спектакли.

В програмата са заложени заглавия, включващи постановки на независими артисти и моноспектакли. Освен българското участие на форума гостуват и театрали от Северна Македония и Хърватия.

Теодора Захариева - селекционер:
Ще започнат от малко по-рано до по-късно, но форматите го позволяват, защото и като стилистика, пак да уточним, те предлагат различен формат, различна стилистика и форма на театър. Някои са, така, по-като пърформанс ще видим.

Откриването на форума е на 16 май, утре от 17:00 ч. във фоайето на втория етаж на драматично-кукления театър.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите