Карантината приключва за 14 дни и без отрицателен тест

  14 Октомври 2020, 18:58     0

Изолацията в домашни условия на положителните за COVID-19 граждани се преустановява автоматично след изтичане на 14 дни, без да е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест. Това гласи новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, която влиза в сила от днес.

Друго нововъведение е, че пациентите вече ще се изписват от болниците след преценка на лекуващите лекари и при конкретни показатели от образните изследвания, позволяващи изписването. Това важи само за хората, които имат възможност да продължат изолацията си в домашни условия и които могат да се придържат към препоръчания режим на лечение. Условието за изписване - поне 10 дни на клинично лечение и минимум 3 дни след това без оплаквания и PCR тест, остава за лицата, настанени в места за социални услуги, както и за пациентите, които няма как да останат в изолация в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи.

Също със заповед на здравния министър от днес при провеждането на футболни мачове на националния стадион "Васил Левски", ще се допуска публика до 30% заетост на местата. Зрителите трябва да са настанени най-малко през две седалки, на разстояние 1,5 метра един от друг. За всички останали стадиони продължават да важат досегашните ограничения не повече от 1000 души в сектор на стадиона, при заетост до 50%.


Акценти

Конгресът на БФС под въпрос

   29 Октомври 2020   0

Ремонтиран участък

   29 Октомври 2020   0

Последни новини

Ремонтиран участък

   29 Октомври 2020   0

 Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?


Виж резултатитеVashiat_Nadejden_turgovec