Иновативен подход - научна дискусия разкрива нови факти за Чипровското въстание

  13 Септември 2023, 18:48     

Кръгла маса свързана с Чипровското въстание и мястото на католицизма в българската история, организира Историческият музей в Монтана. Поводът е отбелязването на  335 години от началото на бунта  против турските поробители.

 

доц. Ваня Иванова, директор на Исторически музей, Монтана

„Решихме да проведем кръгла маса, тъй като специализираните научни форуми се увеличиха твърде много и физически стана невъзможно, учените които специализират тясно в една сфера да подготвят качествен научен доклад за толкова кратко време".

 

 

В последните години изследователите откриват нови документи и факти, различни от официалната история.

 

доц. Ваня Иванова, директор на Исторически музей, Монтана

В тясно научното пространство се знае че са открити нови документи но в публичното пространства достиженията на учените не са толкова известни.

 

 

Новооткрити документи поставят под съмнение наложилото се становище за унгареца протестант граф Имре Тьоколи като водач на войските, опустошили Чипровци. Продължителността на Чипровското въстание също е под въпрос – оказва се, че е много по-вероятно Кипровец и околните му селища с католическо население да са разрушени през 1690 г.

 

доц. Ваня Иванова, директор на Исторически музей, Монтана

Знам, не само аз, колко трудно се променя учебно съдържание и учебна програма, но се надявам колегите – историци, след нашата кръгла маса да дообогатят учебното съдържание. Когато говорим за Чипровското  въстание или за поредицата  въстания, които са през втората половина на 17 век, да информират учениците за това, че има  и нови различни тези.

 

 

Пълен запис от форума ще бъде публикуван на интернет страницата на Историческия музей в Монтана.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите