Юбилеен сезон на Симфониета Враца - Христо Павлов представи акцентите в програмата

  31 Август 2023, 18:24     

Нов, Юбилеен сезон на врачанската Симфониета ще зарадва почитателите на класическата музика. Творческата програма за Есен-Зима 2023 бе представена по традиция от директора Христо Павлов.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Със сигурност нещото, на което най-много се облягаме за следващите месеци са двете великолепни годишнини - сто години от рождението на Радосвета Бояджиева и 50 години от основаването на врачанския Симфоничен оркестър като държавен такъв, професионален оркестър. Връзката между двете е безспорна и неразривна, защото тя е основателят на този оркестър. В същото време, тя е една от много малкото жени в целия свят по това време професионални диригенти и една от съвсем малкото такива, които са главни диригенти на професионален оркестър. 

А концертната програма включва различни композитори от различни епохи.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

 ... Се корени някъде в територията на бившия Съветски съюз, но само един от тях е живял и творил в Русия само и единствено. Другите има емигранти, има хора, пътували за дълго време в чужбина, има хора, които са от украински произход. И, така, много... да разкачим границите. Да махнем границите - това е идеята. 

Тази есен на врачанската сцена ще се изявят известни солисти, диригенти и концертмайстори. 

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Идват много реномирани солисти от различни престижни оркестри. Концертмайстор на два-три скандинавски оркестъра, Миланската скала - идва солист от там. От Виена, от виенския симфоничен отркестър - първия концертмайстор на този оркестър, в смисъл главния концертмайстор. И други. Нивото е такова, постарали сме се да присъстват най-добрите български диригенти. 

Програмата отново залага и на младите изпълнители.

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

Наши млади солисти в поредния концерт "Солистите на оркестъра", млади оперни певци и отново млади кросоувър-етно музиканти в много интересен проект за 9 ноември. Въобще гледаме да спазваме разнообразие, многожанровост и да вдигаме колкото е възможно по-високо нивото на гостуващите. 

Юбилейният сезон стартира на 1 септември в София, зала "България".

Христо Павлов – дир. Симфониета Враца:

 Решихме да открием в зала "България", умишлено, тъй като 50 и 100 са възможно най-кръглите годишнини. И съответно заслужават да бъдат почетени в най-престижната концертна зала - националната зала за симфонични концерти.  Всяка седмица след това в следващите месеци до средата на декември сме във Враца, с изключение на една-единствена седмица на края на октомври, където имаме едно турне съвместно с плевенския хор "Гена Димитрова" и с детския хор към читалището на Плевен. Един интересен проект с филмова музика, който ние представяхме вече във Враца с хора от Хасково. 

Последната дата от серията концерти за сезона е 10 декември. От Симфониетата са подготвили и специална коледна изненада за 22 декември. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите