Без задължения - Монтана разплати 11 млн. лева през януари 2023 г.

  31 Януари 2023, 19:26     

През първия месец на новата година община Монтана е разплатила 11 млн. лв., въпреки че събраните данъци и такси са едва 360 000 лв.  4 млн. е общата сума за заплатите на заетите в администрацията и изнесените общински  звена, 1,5 млн. от преходни остатък са върнати по сметките на училищата. Направена е и вноска от 1 млн  по кредит на общината.

 

Златко Живков, кмет на Монтана:

Общината успя да компенсира невъзможността на отделни оперативни програми, да преведат парите си в рамките на календарната година. Поради тази причина част от проектите и програмите, които имаме трябваше да минат по различни финансови инструменти, които бяха използвани от общината, за да могат хората да си получат възнагражденията.. по различните проекти,  да могат да поемат текущите си сметки сега през зимата.

Най-сериозният разход в отоплителния сезон е сметката за природен газ.

Златко Живков , кмет на Монтана:

Сметките за газ на общината, без да броя училищата и градините е 115 000 лв, което е рекорд за последния период… убеден съм , че този месец ще е още по-тежък за плащане… Ние не сме компенсирани - българските общини, по никакъв начин , все още, това е картината.

На 1 февруари община Монтана стартира официално данъчната си кампания, като  кметът, заместниците му и част от общинските съветници първи ще се внесат дължимото в общинската хазна. В първите три месеца на кампанията можем да платим данъците си с 5 процента отстъпка.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите