Без грипна ваканция у нас - властите ще въвеждат мерки по региони

  11 Януари 2023, 19:41     

Грипна ваканция за учениците в национален мащаб към момента не се налага. Това съобщиха от двете ресорни министерства на Здравеопазването и на Образованието.

д-р Асен Меджидиев – министър на здравеопазването

Следиме ситуацията по области. Както забелязахте и обявихме в медиите, в Бургаска област е по-натоварена ситуацията със грипното заболяване. И общественият съвет, който там е сформиран с експерти от Министерство на здравеопазването и експерти от министерство на образованието, е взето решение за краткосрочна ваканция за децата. Тъй като в момента не се отчита като пик на грипна епидемия – напротив, даже очакваме евентуално, че пикът на грипната епидемия може да бъде евентуално след 10-15 дни – и затова решенията ни са, да се взимат мерки по съответните области, а не в национален мащаб. Съвместно с Министерството на образованието взехме това решение, да се пусне краткосрочна ваканция за Област Бургас. Което беше мнението и на местните власти. 

Министър Пенов коментира и обявената в Бургаско грипна епидемия.

проф. Сашо Пенов – министър на образованието и науката

Във връзка със заповедта на регионалния здравен инспектор на град Бургас, в която се преустановяват учебните занятия във училищата в присъствена форма на територията на тази област, в периода 12.01 – 17.01. 2023-та година включително. Министърът на образованието има компетентността, според чл.105 от Закона за преду-щното и у-щното образование, да прецени и да издаде заповед как да се процедира по-нататъка. Моето решение – и такава заповед ще издам след приключване на заседанието на Министерски съвет – е, че тези 4 дни се обявяват за неучебни, подчертавам БЕЗ ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА. 4 дни няма да повлияят сериозно върху преподаването на съдържанието на учебните предмети.

Това ще бъде практиката и за останалите области в страната, коментира още образователния министър. 

проф. Сашо Пенов – министър на образованието и науката

А, вече, ако се усложни, както каза министъра на здравеопазването, по-нататъка обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, тогава вече ние да обсъдим и възможността за обучение в електронна среда. Т.е. стъпките са – и това ще бъде еднакъв подход по области: първата стъпка е неучебни дни, а втората евентуална стъпка е, при ново продължаване на неприсъственото обучение, по предписание на здравните власти, обучение в електронна среда, при осигурена възможност за това. 

Няма да бъдат въвеждане извънредни мерки както при Ковид пандемията, успокои д-р Асен Меджидиев. 

 

Асен Меджидиев – министър на здравеопазването

Тука става въпрос за една обикновена грипна вълна, която, трябва да си припомниме, че преди две години, преди ковида, почти всяка година имаше. Не се налагат някакви специални мерки. / Използването на маски е пожелателно. Само когато са с примерно родитела и самия човек прецени, ако е в градския транспорт или някъде, където има струпване на повече хора. Но никакви специални мерки не се налагат да бъдат предприемани. 

 

За да бъде обявена епидемия заболеваемостта по области трябва да мине 250 на 100 хиляди души население. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите