България има редовно правителство - със 132 гласа "ЗА" парламентът гласува кабинета

  06 Юни 2023, 19:38     

Със 132 "ЗА" парламентът гласува кабинетът "Денков - Габриел". Кабинетът беше одобрен с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ, Мустафа Карадайь и Делян Пеевски от ДПС. 

Делян Пеевски - депутат от ДПС
"Да извършим тази конституционна реформа и затова се включихме с председателя, ние ще участваме в комисията, ще бъдем членове, единствено това. Правителството не го подкрепяме, ние ще участваме само в промяна на конституционната реформа". 

Другият гласувал различно от парламентарната си група се оказа Делян Добрев от ГЕРБ. 

Делян Добрев - депутат от ГЕРБ 
"Гласувах против, никой не ме е карал да гласувам нещо различно от това. И оттук нататък ще следя всяка тяхна следваща стъпка". 

И този път в пленарната зала не мина без обиди и квалификации. 

Радостин Василев - народен представител 
"Днес е тъжен ден за България, защото най вероятно ще бъде избрано най - позорното и най - жалкото правителство след Беровото през 93-та година, което ще изпира авторитети, което ще прикрива корупцията и което е в противовес с българските граждани. Едно 15 годишно мутренско управление ще бъде изпрано от тези, които обединиха надеждите на българските граждани". 

Корнелия Нинова - лидер на БСП 
"Днес сутринта си направих един експеримент. Помолих изкуствения интелект CHATGPT да ми напише реч за корупцията и мафията за парламент да я прочета. Изкуственият интелект създаден някъде в "силициявата долина". Справи се чудесно робота. Написа ми 3 страници за корупцията в България. Мафията във високите етажи на властта в България представлява опасен синдром, който навлиза в основите на българската демокрация и застрашава принципите на прозрачност, справедливост и отговорност. Това е болест. Сега ще Ви прочета какво мисли естествения интелект в България, който също си има име.  Христо Иванов каза да казваме, че се прави комисия по имунитетите защото то няма да е само това, дали ще е на нас, на някого от другите, това ще се види". 

Деян Николов, депутат от "Възраждане"
"Истината е, че днес се извършва държавен преврат, зад който седи ЦРУ и американското посолство. Тук имаме две партии, които са създаден от ЦРУ и управлявана от американското посолство, а там имаме една партия пробита от ЦРУ и управлявана от американското посолство". 

Христо Иванов - депутат от ПП - ДБ
"Единственото, което може да направим днес да осигурим време на това НС. Да започне да решава кризата на законността. И така да създаде условия за стартиране нормалната правова държава. Днес можем да кажем уверено на избирателите си, че сме обединени единствено в ангажимента си към тях. И да, ще го правим с опонентите си, с които сме водили тежка битка". 

А докато депутатите се обиждаха в пленарна зала, членове и симпатизанти на "Възраждане" протестираха пред сградата на парламента. 

 

Президентът Румен Радев за първи път не произнесе реч след избора на новото правителство, а веднага след клетвата той демонстративно напусна залата.  Кабинетът "Денков - Габриел" се състои от двама премиери и 18 министри, които ще се сменяват на 9 месеца. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите