2 дни преди вота: В готовност ли са секциите за Врачанско?

  07 Юни 2024, 14:34     

Остават два дни до вота 2 в 1. Районната комисия във Враца е в готовност за изборния ден. Това заяви говорителят Силия Иванова. 330 са секциите в Областта, които са окончателно назначени, заедно с подвижните и допълнителните. 114 са общо секциите за община Враца, като мобилните секции в града ще бъдат 4.

Вече е излязъл оперативният план на ЦИК, така че от Врачанската районна комисия са в готовност да съставят и своя, за който функциите вече са разпределени. Това заяви говорителят на РИК Силия Иванова. В момента основно се сменят и заменят членове на секции. Все още няма подадени жалби и сигнали на местно ниво към комисията.

Силия Иванова – говорител на РИК Враца:
Вече са назначени окончателно всички секции, плюс допълнителните, плюс подвижните. Общо секциите във Врачанско са 330. Подвижните избирателни секции са 29, като в община Враца са 4.  

Най-много мобилни секции има в община Бяла Слатина, където те са 7 на брой.

Силия Иванова – говорител на РИК Враца:
Тези секции ще дадат възможност на хората, които нямат възможност да се придвижват да отидат до самото изборно помещение, да упражнят своето право на глас.  Имаме 9 допълнителни секции и това са секциите в болничните заведения, в домовете за стари хора, в затвора. От вчера са подадени вече всичките заявления. 

292 са основните секции за Врачанско. От тях в 228 ще се гласува освен с хартия и с машина. Очаква се вотът с устройства да протече нормално. Проведени са вече всички обучения на секционните комисии, както и обиколките с демо-машините по общините и населените места.

Силия Иванова – говорител на РИК Враца:
Проблемите, които очакваме по-скоро са свързани със сигналите. Не се е стигало до някакви ескалации обичайно на този тип избори. После, след това, при преброяването и при отчитането очакваме, че ще дойде по-тежката част. В самия изборен ден предполагам, че няма да е толкова тежко, колкото в изборната нощ. 

Секционните комисии ще трябва да попълват два протокола и преброяването ще бъде за два вида избори с по два вида бюлетини и за двете, което усложнява работата им, сподели говорителят на РИК Враца.

Силия Иванова – говорител на РИК Враца:
Само ще напомня - хартиената бюлетина за евроизборите е синя, а за Народното събрание е зелена. Там броенето ще е сравнително ясно, но те ще трябва да вземат предвид и гласовете от машината. 

А днес областният управител на Враца Надя Донкинска, заедно с председателя на Районната избирателна комисия и представители на Информационно обслужване и МВР ще инспектират готовността на изчислителния пункт за обработка на резултатите от изборите.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите