Учредително събрание на СБМС

  13 Януари 2020, 19:09     0

Проведе се среща на Синдиката на българските медицински специалисти този уикенд във Враца. На нея присъстваха Мая Илиева – председател на СБМС и Бойка Атанасова- рехабилитатор в Клиниката по детска хирургия на спешния институт в Пирогов. От организацията заявиха, че целите на Синдиката са да защитава правата на членовете адекватно, да ги поставя на масата на преговорите и те сами да се борят за това, което им се полага.

Синдиката има за цел да се бори за по-високи възнаграждения, нормално работно време, заплащане на извънредния труд и на надграждащите обучения за квалификация. Организаторите се опитаха да вдъхнат кураж на колегите си, като многократно им напомняха, че те са тези, които трябва да действат.

На събранието темите на дневен ред бяха свързани с проблемите, които касаят медицинските специалисти. Илиева отправи призив към колегите си да не се страхуват да действат.В Синдиката участват медицински сестри, акушери, физиотерапевти и фелдшери. За сформирането на структура по месторабота са необходими минимум трима души. Членският внос е символична сума, която се внася веднъж годишно. Присъстващите на срещата изявиха недоволство от начина, по който са функционирали организациите, на които са били членове до сега. Припомняме, че до създаването на Синдикат се стигна след многобройните протести на медицинските специалисти и опитите им да потърсят правата си по законов ред.