Трапезата за Никулден

  05 Декември 2019, 19:32     0

Масирани проверки на предлаганата за Никулден риба извършват инспектори на Агенцията по храните във Врачанско. Контролът е затегнат в цялата област като се извършва във всички търговски обекти, предлагащи жива, охладена и замразена риба. Целта е да се гарантира качеството на предлаганите за празника продукти и да се предотвратят опитите за злоупотреба от страна на недобросъвестни търговци. От Агенцията по безопасност на храните припомниха при какви условия трябва да бъде съхранявана рибата, за да бъдат спазени всички изисквания. А за да спазим традицията на Никулденската трапеза да има риба, трябва да проверим и колко ще ни струва. Най-евтиният вариант излиза таранката – 2,50 – 3 лв. за килограм. От 3 до 3.50 пък се предлага толстолобът. Традиционният шаран струва 5-6 лв. килограма. На същата цена се предлага и бял амур. Голяма част от врачани избират на трапезата да има шаран, за други пък видът на рибата не е отзначение. А от Агенцията по Безопасност на храните уточниха, че проверките ще продължат до края на работната седмица, дори и на Никулден. Стаменовска допълни, че все по-малко са санкциите за хората продаващи риба.

 




 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите