Сигурност на пътя

  08 Ноември 2018, 19:55     0

Със застудяването на времето, може би най-актуалният въпрос, който стои пред всички шофьори е: готов ли е автомобилът за зимата? През последните дни пред автосервизите се оформиха опашки от чакащи коли за смяна на летните гуми със зимни. Някои предпочитат да купят нови гуми, други – втора ръка. Какво трябва да се знае при избора. Крие ли риск, ако решим да караме с летните гуми в студеното време? По темата работи Ива Ценова.

Намирам се пред един от сервизите за смяна на гуми във Враца. /тук вече е затворено, но цял ден имаше опашки от чакащи автомобили, чиито водачи бързат да сменят летните гуми със зимни/ Със застудяването на времето е нормално да се помисли за сигурността на пътя. Въпросът обаче е нови гуми ли да бъдат сложени или изборът да падне на тези втора ръка, само защото ще излезе по-евтино за и без това поотънелия джоб на врачанина. Вижте мнението на специалистите и шофьорите в материала сега.

Нова или втора ръка? Каква гума да сложим на колата сега? Това е въпросът, чиито отговор потърсихме с Тошко Тодоров, който е собственик на един от сервизите за смяна на гуми във Враца. Работи в този бранш от много години и е категоричен за опасността, която крият гумите втора употреба.
Петър, който днес чакаше да му бъдат сменени гумите също си призна, че е купил вече нови.
Когато се избира една гума какво трябва да се гледа?
Колко време, обаче може да се кара с едни зимни гуми, ако искаме да се чувстваме сигурни, излизайки на пътя при неблагоприятните метеорологични условия?
Така предпочитаните от някои водачи всесезонни гуми не са подходящи за нашите условия, категоричен е специалистът. В средиземноморието, където зимата е мека стават, но при нас...
Тъй като изискването по закон е гумите да бъдат с грайфер по-дълбок от 4 мм., има и хора готови да хитруват и да карат с летни гуми в снега. Колко опасно е всъщност това

Петър призна още нещо – преди години не са сменяни гумите - летни, зимни, но сега заради сигурността е наложително. Съветът на специалистите пък е, акщо все още не сме го направили – да побързаме, тъй като сутрин темпратурите са ниски и опасността от инциденти нараства.

Припомняме, че от началото на ноември стартира Акция “Зима”. От 15-ти пък се очакват засилени проверки на сектор пътен контрол за готовността на овтомобилите за предстоящата зима.Последни новини

Великденски почивки

   25 Април 2019   0

 Анкета

Какво предпочитате да гледате в ефира на RM TV?


Виж резултатите