Нова ВиК инфраструктура

  03 Януари 2019, 18:24     0

Нова ВиК инфраструктура ще бъде изградена през следващите 3 г. в 4 общини от област Враца – Козлодуй, Бяла Слатина, Враца и Мездра. Очаква се инвестицията да бъде за около 52 млн. лв., като средствата са осигурени по Опертаивна програма “Околна среда”. Бенефициент по проекта ще бъде местното водоснабдително дружество, като целта е да се осигури достъп до водопровод и канализация на 99% от населението в общини с над 10 хил.еквивалент жители.

Област Враца е сред общо 14 региона в страната, които ще получат евросредства за доизграждане на ВиК инфраструктурата си през следващите 3 години. Парите ще бъдат усвоени за довършване на водния цикъл в градовете с над 10 хил. еквивалент жители. Бенефициенти по проектите ще бъдат местните водоснабдителни дружества.

Очаква се най-голяма да бъде сумата, вложена във ВиК мрежата на община Козлодуй.

По проект там са заложени да бъдат рехабилитирани над 12 км водопровод и близо 14 км канализация за общо 17,8 млн.лв. За Враца са предвидени над 12 млн.лв. За водопровод и канализация на Източната промишлена зона, както и над 1,2 млн. за доизграждане на довеждащ водопровод. В бяла Слатина ще бъдат инвестирани близо 10,5 млн. лв, а в Мездра – над 5 млн.