Намаляват кръводарителите

  19 Март 2020, 18:19     0

Намаляват кръводарителите. Това съобщават от всички центрове по трансфузионна хематология в страната. А това от своя страна ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки.С цел осигуряване на необходимите количества кръв и кръвни съставки на лечебните заведения, екипите в центровете ще работят с удължено работно време. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение. Важно е да се знае, че извършените в световен мащаб научни проучвания, чрез трансфузия или трансплантация не съобщават за предаването на коронавируси, какъвто е и COVID-19. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за тяхното здраве.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и др.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология.Последни новини


 Анкета

Какво предпочитате да гледате в ефира на RM TV?


Виж резултатите