Мерки за разширяване на изучаването на български език в Украйна

  02 Ноември 2017, 16:43     0

Договориха мерки за разширяване на изучаването на български език в Украйна. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на образованието и науката на Украйна Лилия Гриневич се споразумяха до края на месец януари 2018 г. да подпишат междуправителствен документ, с който да конкретизират договореностите.
Министрите откриха и компютърен кабинет за интерактивно езиково обучение в 31-во Одеско училище, в което от тази година се изучава български език като майчин. Министър Вълчев определи срещата с г-жа Гриневич и посещението в училището в Одеса като израз на добрата воля и отношение от украинската страна към възможността българската общност да изучава майчиния си език. Той посочи, че разглеждат създаването на ново украинско-българско училище в Одеса като отговор на повишения интерес към изучаване на български език. От България са командировани нови двама български преподаватели в 31-во Одеско училище и е изпълнен проект за оборудване на осми поред кабинет за дигитално езиково обучение. 
По думите на министъра расте интересът сред украинските студенти за обучение в български висши училище, както и интересът към изучаването на български език като цяло. В Украйна обучение на български език се осъществява в 42 държавни средни училища. Организирани са 57 неделни училища към българските обществени организации, в които допълнително се изучават българска история, фолклор, география и други свързани с България предмети.
Министър Вълчев отбеляза, че България оценява политиката на доброжелателност на украинските власти към българското малцинство и я разглежда като важен елемент от двустранните ни отношения. Той отправи официална покана към министър Гриневич за посещение в Република България и подписване на междуправителствения документ.


Акценти

Боклуци вместо акации

   16 Октомври 2018   0

Помощ за Вики

   12 Октомври 2018   0

„Книгата - мой приятел“

   24 Септември 2018   0

Последни новини

Готовност за зимата

   16 Октомври 2018   0

   16 Октомври 2018   0

Боклуци вместо акации

   16 Октомври 2018   0