Има ли виновни за смъртта на водолаза Петър Христов?

  10 Януари 2019, 20:09     0

Прокуратурата започва ново разследване за смъртта столичния спелеолог Петър Христов, който се удави в бурните води на р.Искър край Мездра на 30-ти юни м.г. 39-годишният мъж бе част от групата, подготвяща атракции за мащабно отбелязване рождения ден на един от най-известните туристически обекти в региона- Археологически комплекс „Калето”.

Издирвателните мероприятия продължиха до късно вечерта, след което отново били възстановени на следващия ден. На 1 юли издирването по вода временно бе прекратено, тъй като река Искър бе много пълноводна и съществуваше опасност за водолазите, търсещи своя „колега”. Ден по-късно водолазите веднага подновиха издирването. Двама отлично подготвени експерти отново обходиха с моторна лодка двата бряга на р.Искър, но Петър Христов не беше открит.След 4-дневно мащабно издирване по вода и суша беше тялото тялото на спелеолога бе намерено в района на ВЕЦ- Царевец, намиращ се в землището на мездренското с. Царевец от екип на Сектор „СОД“ при РД”ПБЗН”- Монтана  На мястото беше  извършен оглед, при който не бяха установени видими следи от насилие.

Първоначално Окръжна прокуратура-Враца бе образувала ДП за убийство, но след няколкомесечно разследване, наблюдаващият прокурор го прекрати поради липса на доказателства за извършено престъпление. Съпругата на спелеолога обжалва постановлението пред ОС-Враца, който върна случая за доразследване. Според съдия Лидия Крумова липсва яснота и детайлност на фактическата обстановка, довела до смъртта на мъжа. В законоустановения 7-дневен срок държавното обвинение не е обжалвало решението на магистратите и сега трябва да продължи да сглобява картината и обстоятелствата, довели до падането на Петър Христов във водите на р.Искър.