ЧЕЗ формулира съвети за потребителите при сключване на договор

  21 Септември 2020, 15:22     0

Небитовите потребители на електроенергия, които от 1-ви октомври трябва да излязат на свободен пазар, нямат достатъчно информация и трудно се ориентират в стъпките, процесите и многообразието от доставчици. Това смятат членовете на Потребителския съвет към ЧЕЗ България. Те предупредиха, че това създава основания за притеснение от прилагането на некоректни практики и измами от нелоялни търговци. Водещи експертни и потребителски организации се включиха в съвета на заседание, което се проведе на 18-ти септември.

По време на срещата, директорът „Продажби на дребно“ в „ЧЕЗ Електро България“ Тодор Матев, подробно описа процеса по смяна на доставчик. Специално внимание той отдели на спецификата – какви документи трябва да бъдат подготвени и в какви срокове да бъдат подадени. Разгледаха се основните рискове и бяха предложени 10 правила за успешно преминаване на свободен пазар.

Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България заяви, че при избор на доставчик клиентите не трябва да бързат, а внимателно да разгледат различните оферти. Освен цената, не по-малко съществени фактори според него са и сигурността на доставката, начинът на плащане и материално-техническата обезпеченост за обслужване.

Владимир Дичев, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, подчерта значението на големите европейски енергийни пазари за определяне на борсовата цена на електроенергията в България. Тяхното влияние дава защита на крайните клиенти срещу резки ценови промени. Потребителският съвет е създаден през 2013 г. като консултативен орган, който да анализира и разглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електроенергия пазар. Част от него са: Българска национална асоциация Активни потребители, Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Институтът за енергиен мениджмънт, Европейски потребителски център, деканът на Факултета по електротехника към ТУ София Валентин Колев, както и по един представител на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.Последни новини

Коне на пътя Враца - Мездра

   21 Октомври 2020   0

Отново с маски навън

   20 Октомври 2020   0

 Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу грип?


Виж резултатитеVashiat_Nadejden_turgovec